Dodano do koszyka
#
Nazwa Produktu (ilość gram)
 
 
Wartość: 36,99 zł
Brakuje: 120,00 zł do darmowej wysyłki
 
 
Dane kontaktowe

DZIAŁ SPRZEDAŻY
pon - pt: 8:00-15:00

tel.: 506 037 015
detal@wedrowski.pl

Winorośl - samo zdrowie / Poradnik

Winorośl - samo zdrowie

Winorośl z powodzeniem można uprawiać na terenie Polski. W ogrodzie możemy mieć pyszne i bardzo zdrowe owoce niewielkim kosztem pracy.

Samo zdrowie:

Winorośl to pnącze owocujące z pysznymi winogronami. Niektóre są również bardzo dekoracyjne ze względu na wielkie lub przebarwiające się jesienią liście.

Winorośl warto mieć w swoim ogrodzie z 3 powodów:

  • zarówno świeże winogrona jak i przetworzone mają cenne właściwości odżywcze oraz zdrowotne (składają się w 70-85% z wody, z 10-25% cukrów prostych, kwasów organicznych, białek, pektyn oraz związków mineralnych)

  • owoce zawierają związek fenolowy resweratrol, który zapobiega miażdżycy, nowotworom oraz działa przeciwbakteryjnie

  • jedzenie winogron obniża poziom cholesterolu we krwi, dobrze działa na nerki, wątrobę oraz układ nerwowy, stymuluje apetyt oraz rozwój pożytecznej mikroflory jelitowej

 Stanowisko oraz gleba:

Winorośl jest rośliną ciepłolubną, wymaga ciepłych, nasłonecznionych stanowisk, osłoniętych od wiatrów. Najlepiej czuje się od strony południowej lub południowo-zachodniej (południowo-wschodnia strona jest też dobra dla odmian wcześnie dojrzewających). Najlepiej nadającą się glebą pod uprawę jest gleba lekka, próchnicza.

 Cięcie:

Winorośl wymaga corocznego cięcia, gdyż owocuje na pędach zielnych (latoroślach). W zależności od odmiany tnie się krótko (do 5 oczek na pędzie), średnio (6-8 pąków na pędzie) i długo (8-12 oczek na pędzie). Od razu po posadzeniu należy ustalić system cięcia - "niskiej głowy", Guyota, na sznury, dzięki temu za 3-4 lata będziemy się cieszyć pysznymi owocami. 

 Zabezpieczenie krzewu na zimę:

Usypujemy kopczyk ziemi/kory u nasady, jak np. róże przed pierwszymi mrozami.

Podział:

Winorośl dzielimy na 3 grupy:

  • deserowa (pyszne, słodkie owoce, gotowe do spożycia surowego), np. Iza Zaliwska, Ontario, Suwile, Alden, Canadice, Chrupka Różowa;

  • przerobowa (typowo na przerób: wyjątkowo smaczne wina, soki, przetwory), np. Chardonnay, Hibernal, Riesling, Seyval Blanc, Marechal Foch, Leon Millot;

  • ogrodowa, inaczej altanowa (posiada bardzo dekoracyjne liście, idealna do uprawy amatorkiej, bardzo mrozoodporna), np. Alden, Alwood, New York Muscat, Swenson Red;

Są też takie, które idealnie nadają się jako deserówki oraz na przerób, np. Bianca, Refren, Lidia.

 
wszystkie wpisy
Wędrowski radzi
--Mini Kiwi FILM o Aktinidii --dr hab. P.Latochy z SGGW Owoce mini kiwi są jeszcze niestety mało znane w Polsce. Zapraszamy do obejrzenia filmu. --Mini Kiwi FILM o Aktinidii --dr hab. P.Latochy z SGGW Winorośl - samo zdrowie Winorośl z powodzeniem można uprawiać na terenie Polski. W ogrodzie możemy mieć pyszne i bardzo zdrowe owoce... Winorośl - samo zdrowie Uprawa i pielęgnacja pnączy Pnącza nie są wymagającymi roślinami, rosną szybko, pięknie wyglądają jako dekoracja w ogrodzie. Uprawa i pielęgnacja pnączy Walory pnączy Pnącza nie tylko pełnią funkcję ozdobną. Część z nich daje zdrowe owoce. Niektóre urzekają swoim zapachem,... Walory pnączy
 
Informacje
Pomoc
Polecamy
Znajdź nas