Filtruj według

Cena

Cena

Dojrzewanie owoców

Dojrzewanie owoców

Termin kwitnienia

Termin kwitnienia

Blog Categories

Blog Categories

Jagoda Goji

  • Jagoda goji ’Kolcowój chiński’

    10,69 zł

    Jagoda goji ’Kolcowój chiński’ (Lycium chinense)

    Owoce / dojrzewanie:
    Jedne z najbardziej wartościowych owoców na świecie. W kolorze jasnopomarańczowym o długości ok. 1 cm, lecznicze, zawierają mnóstwo składników odżywczych, witamin z grupy C, B1, B2, E minerałów, beta-karoten, antyutleniaczy. Dojrzewają w październiku. Owoców nie zrywamy z krzewu, a delikatnie strząsamy

    Kwiaty / kwitnienie:
    Urocze, w kolorze purpurowo-fioletowym, pojawiają się w końcówce maja i kwitną aż do sierpnia. Jagoda jest zapylana przez owady lub ulega samozapyleniu (Posadzenie więcej roślin obok siebie daje większe plony).

    Liście: 
    Niewielkich rozmiarów. Jak sama nazwa wskazuje kolcowój posiada kolce. Liście można suszyć i zaparzać z nich herbatę.

    Wzrost: 
    Krzew rosnący pionowo, którego bardzo długie pędy wiszą elegancko w kształcie łuków. Dorasta do 1,5 metrów wysokości. Rośnie bardzo szybko, już w drugim roku po posadzeniu osiąga 1,5 m.

    Mrozoodporność: 
    Dorosły krzew jest całkowicie mrozoodporny i nie wymaga okrywania na zimę w polskich warunkach, natomiast pierwsze dwa lata od posadzenia roślinę należy zabezpieczyć przed minusowymi temperaturami.

    Gleba / Stanowisko: 
    Pionierska roślina odporna na suszę oraz upały z wysoką wartością ozdobniczą i dużą witalnością. Przystosowana do miejskiego klimatu, toleruje wysokie stężenie soli, jest niezwykle odporna na wiatr oraz mróz. Idealna do ogrodów lub do wystarczająco dużych donic na balkon lub na taras, Goji nie nadaje się jako roślina pokojowa. Wymaga słonecznego i ciepłego stanowiska oraz łatwo przepuszczalnej gleby.

    Pielęgnacja/ Prowadzenie / Uprawa / Cięcie: 
    Ciąć mocno przez pierwszy rok lub pierwsze 2 lata, wpłynie to na dobry wzrost i wyższe plony w następnych latach po posadzeniu. Później ciąć tylko po zbiorze owoców.

    Zastosowanie / Podpory: 
    Krzew można uprawiać przy podporach lub bez nich.
    Jagody krzewu Goji mają duże znaczenie dla ludzkiego metabolizmu. Owoce (jagody Goji) zawierają wysoką zawartość witamin i mikroelementów oraz zawierają największe stężenie substancji przeciwutleniających ze wszystkich znanych środków spożywczych. To dlatego jagody Goji są popularne jako środek przeciw starzeniu oraz suplement diety.

    Walory jedzenia owoców Goji:
    owoce dekoracyjne oraz do spożycia jako susz w herbacie ziołowej, suszone owoce,
    odmładzają ciało i komórki organizmu,
    zwiększają wytrzymałość, układ odpornościowy,
    poprawiają wygląd skóry, wzrok,
    regulują poziom tłuszczu,
    wspomagają obniżanie cukru we krwi,
    utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi,
    opóźniają efekty starzenia dzięki polisacharydom,
    zapobiegają siwieniu oraz łysieniu,
    kompletne źródło białka,
    poprawia witalność,
    wyszczupla,
    wzmacnia stawy i kości

    Chińczycy wierzą, że jedzenie owoców jagody goji przedłuża życie!

  • Jagoda Goji ’New Big’ -...

    10,69 zł

    Jagoda Goji ’New Big’ (Lycium barbarum ’New Big’)

    Kolcowój szkarłatny to krzew z rodziny psiankowatych, naturalnie występujący w rejonie Chin, Mongolii i Tybetu. Charakteryzuje go duże rozgałęzienie, dorasta do 2,5 m, ma pędy pokryte cierniami, ciemne, wąskie i sztywne liście oraz delikatne kwiaty o filetowym kolorze. Szczególnie cenne są jednak jego owoce. Dojrzewają w okresie od sierpnia do października i osiągają średnicę około 2 centymetrów. Nie zrywa się ich z krzewów, tylko delikatnie strząsa na specjalne maty, a następnie suszy.

    Opis ogólny: krzew dorastający do 2,5 m

    Dojrzewanie: od sierpnia do października

    Owoce: najbardziej wartościowe na świecie, lecznicze, duże i słodkie, zawierają mnóstwo składników odżywczych, owoców nie zrywamy z krzewu, a delikatnie strząsamy

    Owoce kolcowoju szkarłatnego uznaje się za jedne z najbardziej, jeśli nie najbardziej, wartościowe na świecie. Na wyróżnienie zasługuje już ich słodki smak. Ważniejsze jednak, że są to owoce niezwykle bogate w składniki odżywcze, przez co uznaje się je za lecznicze (doceniane były przez medycynę naturalną krajów Azji przez ostatnie 2-3 tysiące lat). Regularne spożywanie owoców Goji opóźnia procesy starzenia, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w wielu różnych dolegliwościach oraz chorobach serca. To wszystko dzięki zawartości m.in.:

    • szeregu witamin, w tym szczególnie dużej ilość witaminy C, tych z grupy B oraz witaminy E;
    • cennych minerałów, takich jak żelazo, cynk, wapń, fosfor i selen;
    • beta-karotenu oraz innych karotenoidów;
    • nienasyconych kwasów tłuszczowych;
    • antyoksydantów;
    • luteiny.

    Kwiaty: delikatne, fioletowe

    Wymagania: Kolcowój szkarłatny to krzew stosunkowo łatwy do uprawy, mrozoodporny, wytrzymały zarówno na suszę, jak i nadmierną wilgoć. Hodować powinno się go na glebach łatwo przepuszczalnych. Ważne także, by jego stanowisko było dobrze nasłonecznione i ciepłe.

     

  • Jagody Goji ’Big Lifeberry’...

    13,93 zł

    Jagoda Goji ’Big Lifeberry’ - Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ’Big Lifeberry’)

    Owoce / dojrzewanie: 
    Liczne, czerwone do pomarańczowo-czerwonych, pojawiające się wzdłuż gałęzi od sierpnia do października, 1-2 cm wielkości, jajowate. Jadalne bezpośrednio z krzewu lub suszone. Owocuje w 2-3 roku po posadzeniu. Big Lifeberry rodzi szczególnie duże owoce.

    Kwiaty / kwitnienie: 
    Urocze, w kolorze purpurowo-fioletowym, pojawiają się w końcówce maja i kwitną aż do sierpnia. Jagoda jest zapylana przez owady lub ulega samozapyleniu (Posadzenie więcej roślin obok siebie daje większe plony).

    Liście: 
    Niewielkich rozmiarów. Jak sama nazwa wskazuje kolcowój posiada kolce.

    Wzrost: 
    Krzew rosnący pionowo, którego bardzo długie pędy wiszą elegancko w kształcie łuków. Dorasta do 2 metrów wysokości.

    Mrozoodporność: 
    Dorosły krzew jest całkowicie mrozoodporny i nie wymaga okrywania na zimę w polskich warunkach, natomiast pierwsze dwa lata od posadzenia roślinę należy zabezpieczyć przed minusowymi temperaturami.

    Gleba / Stanowisko: 
    Pionierska roślina odporna na suszę oraz upały z wysoką wartością ozdobniczą i dużą witalnością. Przystosowana do miejskiego klimatu, toleruje wysokie stężenie soli, jest niezwykle odporna na wiatr oraz mróz. Idealna do ogrodów lub do wystarczająco dużych donic na balkon lub na taras, Goji nie nadaje się jako roślina pokojowa. Wymaga słonecznego i ciepłego stanowiska oraz przepuszczalnej gleby.

    Pielęgnacja/ Prowadzenie / Uprawa / Cięcie: 
    Ciąć mocno przez pierwszy rok lub pierwsze 2 lata, wpłynie to na dobry wzrost i wyższe plony w następnych latach po posadzeniu. Później ciąć tylko po zbiorze owoców.

    Zastosowanie / Podpory: 
    Krzew można uprawiać przy podporach lub bez nich.
    Jagody krzewu Goji mają duże znaczenie dla ludzkiego metabolizmu. Owoce (jagody Goji) zawierają wysoką zawartość witamin i mikroelementów oraz zawierają największe stężenie substancji przeciwutleniających ze wszystkich znanych środków spożywczych. To dlatego jagody Goji są popularne jako środek przeciw starzeniu oraz suplement diety.

    Kolcowój pospolity zawiera wiele składników odżywczych takich jak witaminy, minerały czy aminokwasy. Jagody goji są unikalnym źródłem wapnia, miedzi, żelaza, cynku, selenu, fosforu, a także germanu o udowodnionych właściwościach antyrakowych. Co więcej, owoce są bogate w witaminę C, o ilości nawet 50 razy większej niż w przypadku pomarańczy. Naukowcy potwierdzili, że ich spożywanie korzystanie wpływa na wzrok. Tym wyjątkowym jogodom przypisuje się również zwiększenie odporności oraz poprawę kondycji skóry i włosów.

  • Jagoda Goji ’Sweet...

    13,93 zł

    Jagoda Goji ’Sweet Lifeberry’ - Kolcowój pospolity (Lycium barbarum ’Sweet Lifeberry’)

    Owoce / dojrzewanie: 
    Liczne, czerwone do pomarańczowo-czerwonych, pojawiające się wzdłuż gałęzi od sierpnia do października, 1-2 cm wielkości, jajowate. Jadalne bezpośrednio z krzewu lub suszone. Owocuje w 2-3 roku po posadzeniu. Sweet Lifeberry® plonuje obficie, a w dodatku owoce mają słodki smak!

    Kwiaty / kwitnienie: 
    Urocze, w kolorze purpurowo-fioletowym, pojawiają się w końcówce maja i kwitną aż do sierpnia. Jagoda jest zapylana przez owady lub ulega samozapyleniu (Posadzenie więcej roślin obok siebie daje większe plony).

    Liście: 
    Niewielkich rozmiarów. Jak sama nazwa wskazuje kolcowój posiada kolce.

    Wzrost: 
    Krzew rosnący pionowo, którego bardzo długie pędy wiszą elegancko w kształcie łuków. Dorasta do 2 metrów wysokości.

    Mrozoodporność: 
    Dorosły krzew jest całkowicie mrozoodporny i nie wymaga okrywania na zimę w polskich warunkach, natomiast pierwsze dwa lata od posadzenia roślinę należy zabezpieczyć przed minusowymi temperaturami.

    Gleba / Stanowisko: 
    Pionierska roślina odporna na suszę oraz upały z wysoką wartością ozdobniczą i dużą witalnością. Przystosowana do miejskiego klimatu, toleruje wysokie stężenie soli, jest niezwykle odporna na wiatr oraz mróz. Idealna do ogrodów lub do wystarczająco dużych donic na balkon lub na taras, Goji nie nadaje się jako roślina pokojowa. Wymaga słonecznego i ciepłego stanowiska oraz przepuszczalnej gleby.

    Pielęgnacja/ Prowadzenie / Uprawa / Cięcie: 
    Ciąć mocno przez pierwszy rok lub pierwsze 2 lata, wpłynie to na dobry wzrost i wyższe plony w następnych latach po posadzeniu. Później ciąć tylko po zbiorze owoców.

    Zastosowanie / Podpory: 
    Krzew można uprawiać przy podporach lub bez nich.
    Jagody krzewu Goji mają duże znaczenie dla ludzkiego metabolizmu. Owoce ( jagody Goji) zawierają wysoką zawartość witamin i mikroelementów oraz zawierają największe stężenie substancji przeciwutleniających ze wszystkich znanych środków spożywczych. To dlatego jagody Goji są popularne jako środek przeciw starzeniu oraz suplement diety.