Filtruj według

Wpisy

Wpisy

Oliwnik baldaszkowaty

  • Oliwnik baldaszkowaty

    1l - 9,90 zł
    2l - 14.90 zł

    Oliwnik baldaszkowaty (Elaeagnus umbellata)


    Opis ogólny: krzew dorastający do 3-4 m wysokości, gatunek odporny na mróz i suszę, jagody mogą być spożywane w stanie świeżym, bądź do przetwórstwa

    Liście: lancetowate, długie, srebrzysto-zielone, utrzymują się do późnej jesieni

    Kwitnie: w maju, ma żółtawe, pachnące, rurkowate kwiaty,

    Owoce: dojrzewają we wrześniu, smaczne deserowe, 
    jednak najlepszy smak uzyskują dopiero na początku listopada.
    Gatunek ten jest odporny na mróz i suszę.

    Wymagania:
    Preferuje stanowiska dobrze nasłonecznione.
    rośnie na glebach lekkich, piaszczystych

    Oliwnik baldaszkowaty jest rozłożystym krzewem pochodzącym z Azji – występuje w Chinach, Japonii, a także na Półwyspie Koreańskim. Staje się coraz popularniejszy także w Polsce. Nie jest to roślina wymagająca, lubi miejsca nasłonecznione, dobrze znosi okresy suszy i mrozu. Najlepiej sadzić ją w glebach przepuszczalnych i piaszczystych. Charakteryzuje się wysoką tolerancją na zanieczyszczenia powietrza. Może rosnąć zarówno samodzielnie, jak i w większych skupiskach – z powodzeniem można wykorzystać ją jako roślinę do tworzenia gęstych żywopłotów. Z uwagi na swoją właściwości miododajne, oliwnik to doskonały wybór do sadów owocowych na pożytki pszczelarskie (polepsza wzrost plonu o kilka procent).

    Krzew ten osiąga wysokość od 2 do 4 m, a jego lancetowate liście mają ok. 6-7 cm długości. Od strony wierzchniej przybierają one barwę szarozieloną, od spodu zaś srebrzystobiałą i porośnięte są włoskami. Oliwnik baldaszkowaty kwitnie pod koniec maja i na początku czerwca. Posiada niezwykle wonne kwiaty, żółtawe bądź białe, o rurkowatym kształcie. Owoce tego krzewu mają kolor ciemnoczerwony, są owalne i rosną na długich ogonkach. Dojrzewają w okresie od sierpnia do września, ale najlepszy smak osiadają dopiero w listopadzie. Doskonale nadają się na przetwory, soki, nalewki i wina, jak i do spożycia na surowo. Są soczyste i smaczne, bogate w witaminy C, E i A. Smakiem przypominają owoce czarnej porzeczki, są jednak od nich słodsze. W trzecim roku po posadzeniu, krzew owocuje jagodami w ilości 3-4 kg.