Jagoda Goji ’New Big’ - Kolcowój szkarłatny

10,90 zł

Jagoda Goji ’New Big’ (Lycium barbarum ’New Big’)

Kolcowój szkarłatny to krzew z rodziny psiankowatych, naturalnie występujący w rejonie Chin, Mongolii i Tybetu. Charakteryzuje go duże rozgałęzienie, dorasta do 2,5 m, ma pędy pokryte cierniami, ciemne, wąskie i sztywne liście oraz delikatne kwiaty o filetowym kolorze. Szczególnie cenne są jednak jego owoce. Dojrzewają w okresie od sierpnia do października i osiągają średnicę około 2 centymetrów. Nie zrywa się ich z krzewów, tylko delikatnie strząsa na specjalne maty, a następnie suszy.

Opis ogólny: krzew dorastający do 2,5 m

Dojrzewanie: od sierpnia do października

Owoce: najbardziej wartościowe na świecie, lecznicze, duże i słodkie, zawierają mnóstwo składników odżywczych, owoców nie zrywamy z krzewu, a delikatnie strząsamy

Owoce kolcowoju szkarłatnego uznaje się za jedne z najbardziej, jeśli nie najbardziej, wartościowe na świecie. Na wyróżnienie zasługuje już ich słodki smak. Ważniejsze jednak, że są to owoce niezwykle bogate w składniki odżywcze, przez co uznaje się je za lecznicze (doceniane były przez medycynę naturalną krajów Azji przez ostatnie 2-3 tysiące lat). Regularne spożywanie owoców Goji opóźnia procesy starzenia, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w wielu różnych dolegliwościach oraz chorobach serca. To wszystko dzięki zawartości m.in.:

  • szeregu witamin, w tym szczególnie dużej ilość witaminy C, tych z grupy B oraz witaminy E;
  • cennych minerałów, takich jak żelazo, cynk, wapń, fosfor i selen;
  • beta-karotenu oraz innych karotenoidów;
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • antyoksydantów;
  • luteiny.

Kwiaty: delikatne, fioletowe

Wymagania: Kolcowój szkarłatny to krzew stosunkowo łatwy do uprawy, mrozoodporny, wytrzymały zarówno na suszę, jak i nadmierną wilgoć. Hodować powinno się go na glebach łatwo przepuszczalnych. Ważne także, by jego stanowisko było dobrze nasłonecznione i ciepłe.

 

Ilość