Jagoda kamczacka Wojtek 1L
<!-- begin module:jashproductlangfield/views/templates/hook/front.tpl --> <!-- begin /home/wedrowsk/public_html/modules/jashproductlangfield/views/templates/hook/front.tpl -->Lonicera caerulea var. kamtschatica Wojtek<!-- end /home/wedrowsk/public_html/modules/jashproductlangfield/views/templates/hook/front.tpl --> <!-- end module:jashproductlangfield/views/templates/hook/front.tpl -->
Wojtek to cenna polska odmiana jagody kamczackiej. Krzew rośnie średnio silnie i osiąga wysokość 1,5 m. Owoce są duże, dojrzałe są słodkie i smaczne. Odmiana plenna. Odmiany do zapylenia krzyżowego to Indigo Gem i Zojka.
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta

Opis ogólny: Jagoda kamczacka Wojtek to polska odmiana krzewu dorastającego do 150cm wysokości. Znana pod wieloma nazwami: suchodrzew jadalny, jagoda kaukaska, borówka kamczacka, wiciokrzew kamczacki – pod wszystkimi ukrywa się jedna roślina o niezwykłych właściwościach. Jej popularność rośnie z dnia na dzień, zwłaszcza na fali mody na zdrową żywność. Jagoda kamczacka wytwarza smaczne i zdrowe owoce, warto więc zastanowić się nad jej uprawą w ogrodzie, tym bardziej, że nie jest to trudne.

Kwiaty: Kwiaty żółtokremowe, niepozorne, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina jest obcopylna, co oznacza, że do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych odmian jagody kamczackiej.

Kwitnienie: Jagoda kamczacka kwitnie w I pół kwietnia.

Liście: Owalne, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione.

Owoce: Owoce są duże, wydłużone, granatowe, z woskowym nalotem, dojrzałe są słodkie i smaczne. Średnia masa owocu 1,2-1,6 g, długość 28mm. Dojrzewają w drugiej dek. VI, ale mogą pozostać na krzewie do 2tyg i nie opadają, a zyskują na smaku. Owoce jagody kamczackiej są bogate w cenne składniki odżywcze: pektyny, kwasy organiczne, witaminę C i cukry. Ponadto barwniki zawarte w jagodach posiadają właściwości wzmacniające naczynia krwionośne i usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie.

Dojrzewanie: Wojtek owocuje na przełomie maja i czerwca. Pierwsze owoce jagody kamczackiej mogą pojawić się już w pierwszym roku po posadzeniu. W drugim i trzecim roku po posadzeniu można uzyskać od 0,5 do 1 kg owoców z jednego krzaka. Z jednego krzewu odmiany Wojtek można uzyskać nawet do 5 kg owoców. Jagoda kamczacka może owocować nawet 30 lat.

Stanowisko/wymagania: Jagody kamczackie są łatwe w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rosną na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych lub półcienistych.

Pielęgnacja: Jagody kamczackiej przez pierwsze 5 lat od posadzenia nie przycina się w ogóle. Pierwsze cięcie prześwietlające wykonujemy właśnie po ok 5 latach (w zależności od potrzeby) celem usunięcia starych pędów. Dzięki temu, młodsze pędy zyskają więcej światła, a my zyskamy możliwość uformowania krzewu. Cięcie można wykonać po zbiorach owoców lub przed kwitnieniem.

Zimowanie: Roślina jest bardzo mrozoodporna. Nie przemarza nawet przy -40 °C. Młode krzewy, na początku listopada obsypujemy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości.

Pochodzenie: Polska.
Arkusz danych
- Rodzaj
- owocujące
- Zimozielone
- nie
- Termin kwitnienia
- IV
- Pachnące kwiaty
- nie
- Dojrzewanie owoców
- V
VI