Winorośl - samo zdrowie
Winorośl z powodzeniem można uprawiać na terenie Polski. W ogrodzie możemy mieć pyszne i bardzo zdrowe owoce niewielkim kosztem pracy.
Samo zdrowie:
Winorośl to pnącze owocujące z pysznymi winogronami. Niektóre są również bardzo dekoracyjne ze względu na wielkie lub przebarwiające się jesienią liście.
Winorośl warto mieć w swoim ogrodzie z 3 powodów:
-
zarówno świeże winogrona jak i przetworzone mają cenne właściwości odżywcze oraz zdrowotne (składają się w 70-85% z wody, z 10-25% cukrów prostych, kwasów organicznych, białek, pektyn oraz związków mineralnych)
-
owoce zawierają związek fenolowy resweratrol, który zapobiega miażdżycy, nowotworom oraz działa przeciwbakteryjnie
-
jedzenie winogron obniża poziom cholesterolu we krwi, dobrze działa na nerki, wątrobę oraz układ nerwowy, stymuluje apetyt oraz rozwój pożytecznej mikroflory jelitowej
Stanowisko oraz gleba:
Winorośl jest rośliną ciepłolubną, wymaga ciepłych, nasłonecznionych stanowisk, osłoniętych od wiatrów. Najlepiej czuje się od strony południowej lub południowo-zachodniej (południowo-wschodnia strona jest też dobra dla odmian wcześnie dojrzewających). Najlepiej nadającą się glebą pod uprawę jest gleba lekka, próchnicza.
Cięcie:
Winorośl wymaga corocznego cięcia, gdyż owocuje na pędach zielnych (latoroślach). W zależności od odmiany tnie się krótko (do 5 oczek na pędzie), średnio (6-8 pąków na pędzie) i długo (8-12 oczek na pędzie). Od razu po posadzeniu należy ustalić system cięcia - "niskiej głowy", Guyota, na sznury, dzięki temu za 3-4 lata będziemy się cieszyć pysznymi owocami.
Zabezpieczenie krzewu na zimę:
Usypujemy kopczyk ziemi/kory u nasady, jak np. róże przed pierwszymi mrozami.
Podział:
Winorośl dzielimy na 3 grupy:
-
deserowa (pyszne, słodkie owoce, gotowe do spożycia surowego), np. Iza Zaliwska, Ontario, Suwile, Alden, Canadice, Chrupka Różowa;
-
przerobowa (typowo na przerób: wyjątkowo smaczne wina, soki, przetwory), np. Chardonnay, Hibernal, Riesling, Seyval Blanc, Marechal Foch, Leon Millot;
-
ogrodowa, inaczej altanowa (posiada bardzo dekoracyjne liście, idealna do uprawy amatorkiej, bardzo mrozoodporna), np. Alden, Alwood, New York Muscat, Swenson Red;
Są też takie, które idealnie nadają się jako deserówki oraz na przerób, np. Bianca, Refren, Lidia.