Winorośl Cascade 1L
Cascade to odmiana przerobowa, ogrodowa. Jej owoce mimo przeciętnego smaku są idealne na wyśmienite, trwałe wina. Winorośl charakteryzuje się silnym wzrostem oraz wysoką plennością. Odmiana polecana do uprawy amatorskiej.
Vitis Buffalo
Buffalo to odmiana deserowa, gruntowa o silnym wzroście. Odporna na choroby i mróz, bardzo plenna. Odmiana cechuje się smacznymi, ciemnymi owocami o truskawkowym posmaku, dojrzewającymi pod koniec września.
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Odmiana deserowa pochodząca z USA. Ze względu na swoją odporność na mróz, bardzo dobrze przyjęła się w krajach nadbałtyckich.
Owoce: Jagody są średnie, kuliste, koloru granatowego, z charakterystycznym nalotem. O smacznym, słodkim miąższu, o aromacie truskawki. Grona lekko wydłużone, średniej wielkości, cylindryczne, osiągają 200-300 g.
Dojrzewanie: Owoce dojrzewają na przełomie września i października.
Liście: Liście dość duże, klapowate, jasno zielone. Jesienią przebarwiające się w odcienie żółci i czerwieni.
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Preferuje glebę żyzną, delikatnie wilgotną, lekką, przepuszczalną, nie lubi ciężkiej, podmokłej. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju, nawet w okolicach o nie sprzyjającym klimacie dla innych odmian winorośli. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania.
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę by ziemia nie stała się zbyt podmokła.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć średnio, w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną zimą (przełom lutego i marca) oraz w czasie wegetacji.
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie pergole, ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur do -20 st. C. Młode sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości, chroni to roślinę nie tylko przed niską temperaturą ale też przed zalaniem podczas odwilży.
Pochodzenie: USA.