• Obniżka

Winorośl ’Nero’

8,85 zł Zniżka 4,00 zł
12,85 zł

Winorośl ’Nero’ (Winorośl ’Nero’)

Winorośl Nero to pochodząca z Węgier - jednak obecnie bardzo popularna w Polsce - deserowa odmiana winogron, silnie rosnąca i obficie owocująca. Ceniona jest przede wszystkim za walory smakowe owoców oraz łatwość jej uprawy (nadaje się zarówno do hodowli amatorskiej, jak i profesjonalnej; najczęściej w gruncie, ale można także uprawiać ją pod osłonami).

Opis ogólny: odmiana deserowa pochodząca z Węgier, silnie rosnąca, odporna na choroby i szkodniki, najwcześniejsza z ciemnych odmian

Owoce: Winorośle Nero, w sprzyjających warunkach, mogą dojrzewać już w sierpniu, a więc najwcześniej z ciemnych odmian. Jagody ma owalne, o rozmiarze średnio-dużym. Mają granatowo-czerwoną, mocną skórkę. Grona są cylindryczne, raczej dobrze wypełnione, średniej wielkości. Miąższ owoców jest mięsisty, słodki i wyjątkowo delikatny. To odmiana deserowa, a więc przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji. Owoce jednak mogą być przetrzymywane na krzewie nawet do 3-4 tygodni, dzięki czemu można z nich wyrabiać czerwone i różowe wina (zaletą tak powstałego napoju jest intensywne zabarwienie i zawartość cennych przeciwutleniaczy).

Dojrzewanie: w drugiej połowie września,

Wymagania/uprawa:stanowisko słoneczne, ciąć średnio-krótko, można ją posadzić przy pergoli lub południowej ścianie budynku. 

Winorośl Nero nie jest szczególnie wymagająca w uprawie, a przy tym odporna na choroby (szczególnie grzybowe). Niestety, może być wrażliwa na większy mróz, dlatego przy wyjątkowo niskich temperaturach wymaga okrywania. Jej uprawa doskonale sprawdza się w rejonach ciepłych, gdzie panuje wydłużony okres wegetacji, dlatego poleca się hodować ją w południowej i zachodniej części kraju. Najlepsze pod nią gleby to lessy i przepuszczalne gliny, źle natomiast znosi tereny podmokłe lub zalewowe. Winorośl tę należy ciąć średnio-krótko.

Ilość