

Szlachetna odmiana bzu czarnego która powstała w Danii. Z powodzeniem może być używana do zakładania plantacji bzu ale równie dobrze może być sadzona w przydomowym ogrodzie z przeznaczeniem na przetwory z owoców. Owoce mają średnio dwa razy większe rozmiary oraz wagę od form dzikich. Roślina nie jest zbytnio wymagająca lecz najlepiej odnajdzie się na stanowiskach półcienistych .
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Bez Sampo to szlachetna odmiana o silnym wzroście osiągająca 3-7m wysokości. Charakteryzuje się niezwykle dużą plennością- uzyskujemy prawie 40% więcej owoców niż w przypadku dzikich odmian, owoce są też większe. Charakteryzuje się dużą mrozoodpornością. Doskonała na soki, nalewki i inne przetwory.
Kwiaty: Liczne, kremowe kwiaty.
Kwitnienie: Kwitnie od końca maja do początku lipca.
Liście: Zielone, błyszczące.
Owoce: Owoce średnie, soczyste, o niemal czarnym kolorze, z błyszczącą skórką, owoce bogate w witaminę C, posiadają właściwości przeciwbólowe, przeczyszczające, przeciwzapalne.
Dojrzewanie: Owocuje od sierpnia do września.
Stanowisko/wymagania: Bez nie jest wymagający, najlepiej sprawdzą się gleby żyzne, lekko wilgotne, bogate w azot i potas, o lekko kwaśnym odczynie. Preferuje stanowiska słoneczne i ciepłe, jednak poradzi sobie również w półcieniu.
Pielęgnacja: Nie ma potrzeby przycinania bzu bezpośrednio po posadzeniu. Pierwsze cięcie wykonujemy po owocowaniu- jesienią lub wczesną wiosną, skracając je blisko ziemi. W kolejnych latach przycinamy głównie pędy suche, uszkodzone.
Zimowanie: Roślina jest bardzo mrozoodporna. Nie przemarza nawet przy -30 °C. Młode krzewy, na początku listopada obsypujemy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości lub okrywamy agrowłókniną.
Pochodzenie: Dania.
Opis
Specyficzne kody