Sprzedaż
Międzynarodowa
Sprzedaż hurtowa
Darmowa dostawa
od 100 zł
Wino i nalewki
Rośliny ogrodowe, których owoce nadają się na wino i nalewki, to takie, które mają dużo cukru, aromatu i barwnika. Niektóre z nich to:
Winorośl (Vitis) – to najbardziej znana i uprawiana roślina do produkcji wina. Jej owoce, czyli winogrona, mają różne kolory, kształty i smaki, w zależności od odmiany.
Malina (Rubus) – to roślina o czerwonych, żółtych, czarnych i fioletowych słodkich i soczystych owocach, które nadają się do zrobienia deserowego wina. Maliny mają także właściwości lecznicze i napotne.
Jeżyna (Rubus fruticosus) – to roślina o ciemnofioletowych, lekko kwaskowatych owocach, które można łączyć z malinami lub winogronami do zrobienia wina. Jeżyny są bogate w witaminę C i antyoksydanty.