Dereń jadalny Jantarnyj 2L
Skrócony opis produktu:
Dereń jadalny Jantarnyj stosunkowo stara odmiana pochodząca z Ukrainy. Jest to dekoracyjny krzew owocowy, idealny do przydomowych ogrodów. Rośnie powoli, osiągając 1,5-2 metry, z czasem dorastając do 3-5 metrów. Można prowadzić go jako małe drzewko lub duży krzew. Jest to bardzo wartościowa odmiana ze względu na dużą plenność i niewielkie wymagania stanowiskowe. Odmianę tą wyróżniają owalne owoce żółtego koloru, które mają oryginalne właściwości smakowe. Jedna z najplenniejszych odmian - średni plon z kilkunastoletniego krzewu 40kg.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Dereń jadalny to uniwersalna roślina, która sprawdza się zarówno w przydomowych ogrodach, jak i w eleganckich parkach. Jego owoce to prawdziwy skarb – można je jeść na surowo, ciesząc się ich naturalnym smakiem, lub przetwarzać na domowe przetwory np. soki, dżemy czy nalewki. Owoce derenia nie tylko smakują wyśmienicie, ale także wspierają zdrowie, dostarczając cennych składników odżywczych. Jest to odmiana stosunkowo już stara, gdyż została wprowadzona do handlu w 1982 roku na Ukrainie i również tam wyselekcjonowana przez Swietłane Klimenko z Ogrodu Botanicznego w Kijowie.
Kwiaty: Kwiaty są małe, żółte, skupione w główkowatych kwiatostanach. Krzew wygląda bardzo efektownie. Dereń to roślina miododajna, zwabia owady i stanowi dla nich jeden z pierwszych pokarmów.
Kwitnienie: Kwiaty pojawiają się już w marcu, czasem na przełomie marca i kwietnia.
Liście: Liście mają ciemnozielony kolor, dość szybko brązowiejący na jesieni, są podłużno owalne, gładkie i ostro zakończone. Przebarwiają się jesienią na żółto i czerwono.
Owoce: Są bardzo oryginalne zarówno pod względem wyglądu jak i smaku. Mają owalny kształt i jasnożółte zabarwienie o niemal przeźroczystym miąższu, które jest kwaśno słodkie w smaku, zupełnie odmienne od smaku derenia jadalnego. Owoce żółte, owalne, jadalne i zdrowe, o słodko-kwaśnym smaku (do 3,5 g). Można spożywać je bezpośrednio lub sporządzać z nich nalewki, marmolady i inne przetwory. Wydajność - do 30 kg z drzewa 10-15-letniego.
Dojrzewanie: Owoce dojrzewają w połowie września, jednak szybko opadają, co wymaga terminowego zbioru. Zapylanie odmiany derenia jadalnego Jantarnyj najlepiej odbywa się poprzez zapylenie krzyżowe, co znacznie zwiększa ilość i jakość owoców. Choć roślina może owocować również przy samopylnym zapyleniu, to jednak zapylenie pyłkiem z innej odmiany zapewnia obfitsze plony i lepszą jakość owoców. Z tego powodu zaleca się sadzenie w pobliżu innych odmian derenia jadalnego. Najlepszymi zapylaczami dla odmiany Jantarnyj są np. Jolico, Elegantnyj, Korałłowyj.
Stanowisko/wymagania: Dereń jest małowymagający co do gleby, ale nie toleruje podmokłych, kwaśnych i słonych gleb. Najlepiej rośnie i owocuje jednak na glebach żyznych i przepuszczalnych, obojętnych i zasadowych ( pH 7-8) o dużej zawartości wapnia. Dereń nie lubi przesadzania. Dobrze rośnie w warunkach miejskich.
Pielęgnacja: Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie.
Zimowanie: Świetnie radzi sobie w naszym klimacie. Mrozoodporna do -28°C. Zaleca się jednak by młode krzewy, na początku listopada obsypać ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości lub okrywać agrowłókniną.
Opis
- Wiek rośliny
- 2
- Rodzaj
- owocujące
- Dojrzewanie owoców
- IX
X - Zimozielone
- nie
- Kolor kwiatów
- żółty
- Pachnące kwiaty
- tak
Specyficzne kody
- EAN13
- 5905072269612