

Winorośl Felicia to odmiana przerobowa, szczególnie polecana do produkcji wina oraz soków. Nadaje się do uprawy amatorskiej oraz profesjonalnej w winnicach. Można obsadzać nią altany, formować szpalery na ogrodzeniach. Dojrzewanie owoców przypada na koniec września. Odmiana bardzo plenna i samopylna, charakteryzująca się dużą odpornością na choroby i mróz. Grona jak na odmianę winiarską dość duże, cylindryczne i dość gęste.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Nowa odmiana pochodząca z Niemiec. Jest to cenna odmiana winiarska. Uzyskuje się z niej białe, głęboko kwiatowe w smaku wino o dobrej jakości i harmonijnej kwasowości. Polecana do uprawy towarowej jak i amatorskiej.
Owoce: Grona duże lub średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, umiarkowanie zwarte. Jagody średnie kuliste. Skórka zielonożółta, w pełni dojrzałości złocista z drobnymi brunatnymi cętkami. Sok i wino najczęściej z aromatem kwiatowym, niekiedy delikatnym smakiem muszkatu.
Dojrzewanie: Dojrzewanie owoców przypada na koniec września.
Liście: Liście są pięcioklapowe, silnie rozcięte. Powierzchnia liścia jest gładka, matowa, jakby skórzasta. Jesienny kolor liści jest żółty.
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Preferuje glebę przeciętną ogrodową, próchniczą. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania.
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć średnio, w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną jesienią oraz zimą (przed rozpoczęciem wegetacji), lub latem po częściowym zdrewnieniu nowych przyrostów. Aby zapewnić ładne owoce polecane jest długie cięcie.
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie pergole, ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur do -26 st. C. Młode sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości, chroni to roślinę nie tylko przed niską temperaturą ale też przed zalaniem podczas odwilży.
Pochodzenie: Niemcy.
Opis
Specyficzne kody