- Nowy

Niemiecka odmiana nadająca się zarówno na wino jak i do jedzenia. Odmiana owocuje obficie, a jej hodowla nie jest zbyt skomplikowana. Jest jedną z najczęściej wybieranych odmian w Polsce. Wino z Rondo ma głęboki ciemnoczerwony lub rubinowy kolor. Smak owoców winorośli Rondo jest równie interesujący jak wino, które z nich powstaje — choć same jagody rzadko trafiają bezpośrednio na talerz.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Odmiana deserowa, jak i przerobowa pochodząca z Niemiec. Ze względu na swoją wszechstronność bardzo dobrze przyjęła się w Polsce. W jej owoców możemy uzyskać wino o pięknej rubinowej barwie.
Owoce: Grona średniej wielkości, zwarte, jagody małe lub średnie, kuliste, koloru granatowego aż po czarny. Aromat czereśnie, borówki, maliny, czasem nuty korzenne lub migdałowe. Smak owocowy, lekko cierpki, dobrze zbalansowany. Miąższ miękki, soczysty bezbarwny.
Dojrzewanie: Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia lub na początku września, jednak jeśli mają być przeznaczone na wino zaleca się poczekać ze zbiorem do drugiej połowy września.
Liście: Liście są średniej wielkości z trzema klapami, ostrymi zębami i nerwami położonymi w zagłębinach blaszki liścowej.
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Preferuje glebę żyzną, delikatnie wilgotną, lekką, przepuszczalną, nie lubi ciężkiej, podmokłej. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju, nawet w okolicach o nie sprzyjającym klimacie dla innych odmian winorośli. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania.
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę by ziemia nie stała się zbyt podmokła.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć średnio, w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną zimą (przełom lutego i marca) oraz w czasie wegetacji.
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie pergole, ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur do -23 st. C. Młode sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości, chroni to roślinę nie tylko przed niską temperaturą, ale też przed zalaniem podczas odwilży.
Pochodzenie: Niemcy.
Ograniczenia: Ze względu na przepisy fitosanitarne w przypadku tego produktu niemożliwa jest jego wysyłka do Niemiec.
Opis
Specyficzne kody