

Winorośl Krasień to odmiana beznasienna zaliczana do odmian uniwersalnych, zalecana do produkcji win stołowych i deserowych typu "Kagor". Charakterystyczne dla odmiany jest czerwone zabarwienie pędów. Całkowity brak pestek, skórka bardzo cienka. Odmiana dość późna. Brak pestek i cienka skórka powoduje wysoką wydajność tłoczenia. Owoce są także bardzo smaczne jako deserowe i nadają się na konfitury bez dodatku cukru.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Nowa, opatentowana w 2008 roku odmiana Instytutu Magaracza. (numer patentu № 06285). Jest to odmiana beznasienna, a jednocześnie mocna barwiąca (farbiarka) i o dużej wydajności moszczu (do 78%), przy tym bardzo plenna. Krzew rośnie umiarkowanie silnie.
Owoce: Grona duże, stożkowe umiarkowanie zwarte o wadzę 0,5-0,8kg. Jagody małe, lekko owalne. Skórka granatowoczarna i cienka. Sok intensywnie zabarwiony na czerwono. Owoce beznasienne o smaku owoców leśnych. Owoce nadaję na wino a także na przetwory np.konfiturę.
Dojrzewanie: Owoce sa dojrzałe w październiku.
Liście: Jesienią liście przebarwiaja się między nerwami, najpierw na kremowo, a później na czerwono, co sprawia że krzew ma duże walory dekoracyjne.
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania.
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną jesienią oraz zimą (przed rozpoczęciem wegetacji), lub latem po częściowym zdrewnieniu nowych przyrostów. Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia, dobrze plonuje przy regularnym cięciu.
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur nawet do -25 st. C. Młode sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości.
Pochodzenie: Ukraina.
Opis
Specyficzne kody