Winorośl Leon Millot 2L
Skrócony opis produktu:
Odmiana z przeznaczeniem przerobowym o smaku borówek i czereśni, polecana do wyrobu czerwonego wina, mrozoodporna, bardzo silnie rosnąca.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Cenna odmiana o silnym wzroście i dużej odporności. Tworzy pokaźne, długie grona zbudowane z wielu drobnych owoców o fioletowej skórce. Owoce są gotowe do zbioru z końcem września.
Owoce: Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Miąższ o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wytwarza małe grona czarnych winogron o smaku czarnej porzeczki
Dojrzewanie: Owoce w pełni dojrzałe są zazwyczaj pod koniec września. Dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem, o średniej zawartości tanin, zdominowanym przez nutę borówkową, z aromatem wiśni, bzu i tytoniu.
Liście: Liście średnie lub duże, trójklapowe, z niewyraźnymi bocznymi zatokami, grubo ząbkowane.
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Preferuje glebę lekką, przepuszczalną, nie lubi ciężkiej i podmokłej. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju, nawet w okolicach o nie sprzyjającym klimacie dla innych odmian winorośli. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania.
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć średnio, w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną jesienią oraz zimą (przed rozpoczęciem wegetacji), lub latem po częściowym zdrewnieniu nowych przyrostów.
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur do -28 st. C. Młode sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości.
Pochodzenie: Francja.
Opis
- Rodzaj
- owocujące
- Zimozielone
- nie
- Pachnące kwiaty
- nie
- Dojrzewanie owoców
- IX
- Wiek rośliny
- 2
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902539176469