Kasztan jadalny 2L
Skrócony opis produktu:
Kasztan jadalny to niezwykle piękna roślina ozdobna o smacznych owocach. W naszym klimacie osiąga niewiele ponad 20 m wysokości. Owoce Kasztanowca są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych, niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia. Najlepsze warunki do uprawy występują w Polsce zachodniej i południowej.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Kasztan Jadalny to roślina, którą warto mieć w przydomowym ogrodzie. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale również rodzi bardzo smaczne i wartościowe owoce. Są one bogatym źródłem witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych, niezbędnych do zachowania dobrego zdrowia. Oprócz dostarczania jesienią wyśmienitych owoców, nie bez znaczenia jest także wartość ozdobna tych drzew. Niezwykłe są przede wszystkim ich liście: skórzaste, bardzo długie i piłkowane, przebarwiają się jesienią na złoty kolor. Kasztan rośnie bardzo wolno przez pierwsze 10 lat. Przez kolejne lata zwiększa się tempo przyrostu.
Kwiaty: Są jednopienne, więc na jednym drzewie mają kwiaty męskie i żeńskie. Ich męskie kwiaty są żółte i zebrane w stojące kwiatostany o dł. do 35 cm. Kwiaty żeńskie są nieliczne i zebrane u podstawy. Po zapyleniu kwiaty żeńskie przekształcają się w duże kolczaste tzw. kopule, mające w środku po ok. 2-3 dużych jadalnych ziaren. Kwiaty mają intensywny zapach i wabią pszczoły nektarem
Kwitnienie: Kwitnie na przełomie Kwietnia-Lipca.
Liście: Liście ustawione w dwóch prostnicach, młode pod spodem delikatnie omszone, potem nagie, sztywne. Blaszka liściowa piłkowana o ilości nerwów równej ilości ząbków. Liść długości 10–25 cm podłużnie lancetowaty, o nasadzie szerokoklinowatej. Ogonek do 3 cm.
Owoce: Owoce w postaci trójkomorowych, kolczastych torebek z jadalnymi owocami. Dojrzewają w październiku–listopadzie. Przetarta masa kasztanowa świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs. Występuje w nich sacharoza, kwas jabłkowy, cytrynowy, lecytyna, znaczne ilości witamin B i K. Kasztany są bardzo smaczne, podawane są do jedzenia w stanie surowym, gotowane lub pieczone. Kasztan zaczyna owocować dopiero po około 20 latach.
Dojrzewanie: Kasztan Jadalny dojrzewa w październiku–listopadzie.
Stanowisko/wymagania: Kasztan jadalny pochodzi z gatunku światłolubnego, natomiast preferuje stanowiska od słonecznych po półzacienione. należy pamiętać, ze musi być zapewniona ochrona przed wiatrem, wtedy najlepiej się rozwija. Gleba powinna być najlepiej przepuszczalna, próchnicza oraz wilgotna o zawartości pH od 4,5 do 6.
Pielęgnacja: Kasztan Jadalny w zasadzie nie wymaga cięcia, tak więc powinno mieć ono miejsce w razie potrzeby. Z pewnością w przypadku przemarznięcia rośliny należy w okresie wiosennym usunąć uszkodzone fragmenty.
Zimowanie: Młodze sadzonki jadalnego kasztana wymagają odpowiedniego zabezpieczenia przed zimnem. Dzięki temu będą mogły się zahartować na przyszłe lata. Pędy można owinąć specjalną włókniną lub matami, natomiast wokół podstawy drzewa warto usypać niewielki kopczyk z liści. Ma to na celu zapobieganie gwałtownym spadkom temperatury.
Pochodzenie: Europa
Ograniczenia: Ze względu na przepisy fitosanitarne w przypadku tego produktu niemożliwa jest jego wysyłka do Czechy, 🇮🇪Irlandia, 🇬🇧UK, Szwecja
Opis
- Rodzaj
- owocujące
- Zimozielone
- nie
- Kolor kwiatów
- żółty
- Termin kwitnienia
- IV
V
VI
VII - Pachnące kwiaty
- nie
- Dojrzewanie owoców
- X
XI - Wiek rośliny
- 1
Specyficzne kody
- EAN13
- 5905072261838
Produkty powiązane
- -15,99 zł
- Pakiet
- -16,99 zł