

Winorośl Regent to niemiecki mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech winorośli właściwej. Wcześnie wchodzi w okres owocowania i plonuje obficie. Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu czerwonego wina. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Dobrze plonuje w chłodnym klimacie.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Odmiana dobrze się sprawdza w naszym klimacie, przez co obecnie da się zauważyć wzrost jej popularności w Polsce (w stosunku do odmiany Rondo). Jest to związane między innymi z wyższą odpornością na choroby, oraz lepszymi efektami przy wytwarzaniu wina. Nazwa została nadana na cześć diamentu o tej nazwie.
Owoce: Grona średniej wielkości z dość gęsto obsadzonymi jagodami. Jagody kulist, małe, rzadziej średnie. Skórka jagód granatowoczarna, gruba. Miąższ bezbarwny. Owoce dobre na wino.
Dojrzewanie: Owoce zaczynają się wybarwiać na początku września.
Liście: Liście średnie lub duże, 3-klapowe, z niewyraźnymi bocznymi zatokami, grubo ząbkowane lub 5-klapowe.
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Preferuje glebę żyzną, delikatnie wilgotną, lekką, przepuszczalną, nie lubi ciężkiej, podmokłej. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju, nawet w okolicach o nie sprzyjającym klimacie dla innych odmian winorośli. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania.
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę by ziemia nie stała się zbyt podmokła.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć średnio, w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną zimą (przełom lutego i marca) oraz w czasie wegetacji. Krzew nie jest wymagający co do formy prowadzeniai długości pozostawianych pędów. Owocuje obficie nawet przy formie nieskiej głowy i cięciu na czopy (4-5 pąków).
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie pergole, ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur do -24 st. C. Młode sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości, chroni to roślinę nie tylko przed niską temperaturą ale też przed zalaniem podczas odwilży.
Pochodzenie: Niemcy.
Opis
Specyficzne kody