Jagoda kamczacka Jolanta 1L
Skrócony opis produktu:
Jolanta to wczesna odmiana o dużych owocach, zbiór odbywa się jednorazowo. Stanowi świetny zapylacz do odmiany Wojtek. Dorasta do 2m wysokości i jest całkowicie mrozoodporna na terenie Polski. Owocuje już w pierwszym roku po posadzeniu. Latem, często wysyłamy do klientów sadzonki już z owocami! Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, mrożenia, mogą być wykorzystywane do produkcji soków, syropów, dżemów oraz nalewek.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Jagoda kamczacka Jolanta to polska odmiana stworzona przez Zofię i Hieronima Łukaszewskich. Krzew dorastający do około 200 cm wysokości i około 190 cm szerokości, a w porze kwitnienia cały obsypujący się drobnymi kwiatami i wyróżniający się niezwykle dużą plennością. Znana pod wieloma nazwami: suchodrzew jadalny, jagoda kaukaska, borówka kamczacka, wiciokrzew kamczacki – pod wszystkimi ukrywa się jedna roślina o niezwykłych właściwościach. Jej popularność rośnie z dnia na dzień, zwłaszcza na fali mody na zdrową żywność. Jagoda kamczacka wytwarza smaczne i zdrowe owoce, warto więc zastanowić się nad jej uprawą w ogrodzie, tym bardziej, że jest wyjątkowo prosta w uprawie.
Kwiaty: Kwiaty żółtokremowe, niepozorne, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina jest obcopylna, co oznacza, że do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych odmian jagody kamczackiej. Odmiana Jolanta jest idealnym zapylaczem dla odmian: Zojka i Wojtek.
Kwitnienie: Jagoda kamczacka kwitnie w kwietniu.
Liście: Owalne, zielone, młode liście są miękko owłosione.
Owoce: Owoce mają dzbankowaty kształt, tępo zakończone. Skórka ciemnoniebieska, pokryta srebrzystym, woskowym nalotem. Soczyste, słodkie, lekko kwaskowate, smaczne. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Owoce jagody kamczackiej są bogate w cenne składniki odżywcze: pektyny, kwasy organiczne, witaminę C i cukry. Ponadto barwniki zawarte w jagodach posiadają właściwości wzmacniające naczynia krwionośne i usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie.
Dojrzewanie: Jolanta owocuje na początku czerwca. Pierwsze owoce jagody kamczackiej mogą pojawić się już w pierwszym roku po posadzeniu. W drugim i trzecim roku po posadzeniu można uzyskać od 0,5 do 1 kg owoców z jednego krzaka. Z jednego krzewu odmiany Jolanta można uzyskać nawet do 4 kg owoców. Jagoda kamczacka może owocować nawet 30 lat. Odmiana ta nadaje się zarówno do zbioru ręcznego jak i mechanicznego.
Stanowisko/wymagania: Jagody kamczackie są łatwe w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rosną na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych. Preferuje stanowiska słoneczne i półcieniste.
Pielęgnacja: Jagody kamczackiej przez pierwsze 5 lat od posadzenia nie przycina się w ogóle. Pierwsze cięcie prześwietlające wykonujemy właśnie po ok 5 latach (w zależności od potrzeby) celem usunięcia starych pędów. Dzięki temu, młodsze pędy zyskają więcej światła, a my zyskamy możliwość uformowania krzewu. Cięcie można wykonać po zbiorach owoców lub przed kwitnieniem.
Zimowanie: Roślina jest bardzo mrozoodporna. Nie przemarza nawet przy -45 °C, kwiaty znoszą temperatury do -8 °C. Młode krzewy, na początku listopada obsypujemy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości.
Pochodzenie: Polska.
Opis
- Rodzaj
- owocujące
- Termin kwitnienia
- IV
- Dojrzewanie owoców
- VI
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902539171464
Polecamy
Produkty powiązane
- -10,98 zł
- Pakiet
- -10,98 zł
- Pakiet
- -5,99 zł
- Pakiet