• Jagoda kamczacka Bakczarskij Velikan 1L
  • Jagoda kamczacka Bakczarskij Velikan 1L
  • Jagoda kamczacka Bakczarskij Velikan 1L
  • Jagoda kamczacka Bakczarskij Velikan 1L
Jagoda kamczacka Bakczarskij Velikan 1L
search
Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka Bakczarskij Velikan 1L

Lonicera caerulea var. kamtschatica Bakczarskij Velikan

Skrócony opis produktu:

Jagoda kamczacka Bakczarskij Velikan to rosyjska odmiana o bardzo dużych owocach, ceniona za smak, mrozoodporność i wysoką wartość użytkową. Krzew dorasta do ok. 1,6–2 m wysokości, ma średnią siłe wzrostu, pokrój rozłożysty o luźnej budowie i prostych grubych gałęziach. Jest obcopylny, dlatego wymaga sąsiedztwa innych odmian jagody kamczackiej dla dobrego plonowania. Owoce mają średnią tendencję do osypywania się. 

Zobacz pełny opis

Dostępność produktu:

Dostępny

Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!

0 zł / 100,00 zł

Cena

21,99 zł
Brutto
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni : 21,99 zł
Ilość

Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!

Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!

0 zł / 100,00 zł

Gwarancja jakości

Bezpieczne płatności

Szybka wysyłka

Wsparcie eksperta

Opis

Opis ogólny: Jagoda kamczacka Barczarskij Velikan to odmiana rosyjska, zarejestrowana w 2005 r. Doskonała do ogrodów przydomowych i plantacji, szczególnie w zestawieniu z innymi odmianami dla zapewnienia zapylenia. Odmiana ta nadaje się zarówno do zbioru ręcznego jak i mechanicznego. Owoce jagody kamczackiej są bogate w cenne składniki odżywcze: pektyny, kwasy organiczne, witaminę C i cukry. Ponadto barwniki zawarte w jagodach posiadają właściwości wzmacniające naczynia krwionośne i usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie.

Kwiaty

Kwiaty: Kwiaty żółtokremowe, niepozorne, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina jest obcopylna, co oznacza, że do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych odmian jagody kamczackiej. Najlepszymi zapylaczami dla tej odmiany jagody kamczackiej są takie odmiany jak: Jugana, Docz Velikana, Vostorg.

Kwitnienie

Kwitnienie: Jagoda kamczacka kwitnie w kwietniu. Jej kwiaty i młode pędy są odporne na spadki temperatur nawet do –7°C, co czyni ją jedną z najpewniejszych odmian w polskich warunkach klimatycznych.

Liście

Liście: Owalne, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione.

Owoce

Owoce: Owoce podłużnoowalne, niesymetryczne, duże o masie jagody 1,3-1,8g. Skórka średniej grubości, ciemnoniebieskie z woskowym nalotem. Owoce miękkie o smaku słodko-kwaśnym, deserowym. Owoce deserowe, idealne do jedzenia na surowo, mrożenia i przetworów

Owoce

Dojrzewanie: Barczarskij Velikan owocuje od połowy czerwca do połowy lipca. Pierwsze owoce jagody kamczackiej mogą pojawić się już w pierwszym roku po posadzeniu. W drugim i trzecim roku po posadzeniu można uzyskać od 0,5 do 1 kg owoców z jednego krzaka. Z jednego krzewu odmiany Barczarskij Velikan można uzyskać nawet do 3 kg owoców. Jagoda kamczacka może owocować nawet 30 lat.

StanowiskoWymagania

Stanowisko/wymagania: Jagody kamczackie są łatwe w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rosną na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych lub półcienistych.

Pielęgnacja

Pielęgnacja: Jagody kamczackiej przez pierwsze 5 lat od posadzenia nie przycina się w ogóle. Pierwsze cięcie prześwietlające wykonujemy właśnie po ok 5 latach (w zależności od potrzeby) celem usunięcia starych pędów. Dzięki temu, młodsze pędy zyskają więcej światła, a my zyskamy możliwość uformowania krzewu. Cięcie można wykonać po zbiorach owoców lub przed kwitnieniem.

Zimowanie

Zimowanie: Roślina jest bardzo mrozoodporna. Krzewy wytrzymują zimowe spadki temperatur do –30°C . Młode krzewy, na początku listopada obsypujemy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości.

Pochodzenie

Pochodzenie: Rosja.

Opis

Rodzaj
owocujące
Zimozielone
nie
Termin kwitnienia
IV
Pachnące kwiaty
nie
Dojrzewanie owoców
VI
VII
Wiek rośliny
2

Specyficzne kody

EAN13
5902539175363
Opinie (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Polecamy