Jagoda kamczacka Bakczarskij Velikan to rosyjska odmiana o bardzo dużych owocach, ceniona za smak, mrozoodporność i wysoką wartość użytkową. Krzew dorasta do ok. 1,6–2 m wysokości, ma średnią siłe wzrostu, pokrój rozłożysty o luźnej budowie i prostych grubych gałęziach. Jest obcopylny, dlatego wymaga sąsiedztwa innych odmian jagody kamczackiej dla dobrego plonowania. Owoce mają średnią tendencję do osypywania się.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Jagoda kamczacka Barczarskij Velikan to odmiana rosyjska, zarejestrowana w 2005 r. Doskonała do ogrodów przydomowych i plantacji, szczególnie w zestawieniu z innymi odmianami dla zapewnienia zapylenia. Odmiana ta nadaje się zarówno do zbioru ręcznego jak i mechanicznego. Owoce jagody kamczackiej są bogate w cenne składniki odżywcze: pektyny, kwasy organiczne, witaminę C i cukry. Ponadto barwniki zawarte w jagodach posiadają właściwości wzmacniające naczynia krwionośne i usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie.
Kwiaty: Kwiaty żółtokremowe, niepozorne, są wytrzymałe na wiosenne przymrozki. Roślina jest obcopylna, co oznacza, że do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych odmian jagody kamczackiej. Najlepszymi zapylaczami dla tej odmiany jagody kamczackiej są takie odmiany jak: Jugana, Docz Velikana, Vostorg.
Kwitnienie: Jagoda kamczacka kwitnie w kwietniu. Jej kwiaty i młode pędy są odporne na spadki temperatur nawet do –7°C, co czyni ją jedną z najpewniejszych odmian w polskich warunkach klimatycznych.
Liście: Owalne, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione.
Owoce: Owoce podłużnoowalne, niesymetryczne, duże o masie jagody 1,3-1,8g. Skórka średniej grubości, ciemnoniebieskie z woskowym nalotem. Owoce miękkie o smaku słodko-kwaśnym, deserowym. Owoce deserowe, idealne do jedzenia na surowo, mrożenia i przetworów
Dojrzewanie: Barczarskij Velikan owocuje od połowy czerwca do połowy lipca. Pierwsze owoce jagody kamczackiej mogą pojawić się już w pierwszym roku po posadzeniu. W drugim i trzecim roku po posadzeniu można uzyskać od 0,5 do 1 kg owoców z jednego krzaka. Z jednego krzewu odmiany Barczarskij Velikan można uzyskać nawet do 3 kg owoców. Jagoda kamczacka może owocować nawet 30 lat.
Stanowisko/wymagania: Jagody kamczackie są łatwe w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rosną na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych lub półcienistych.
Pielęgnacja: Jagody kamczackiej przez pierwsze 5 lat od posadzenia nie przycina się w ogóle. Pierwsze cięcie prześwietlające wykonujemy właśnie po ok 5 latach (w zależności od potrzeby) celem usunięcia starych pędów. Dzięki temu, młodsze pędy zyskają więcej światła, a my zyskamy możliwość uformowania krzewu. Cięcie można wykonać po zbiorach owoców lub przed kwitnieniem.
Zimowanie: Roślina jest bardzo mrozoodporna. Krzewy wytrzymują zimowe spadki temperatur do –30°C . Młode krzewy, na początku listopada obsypujemy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości.
Pochodzenie: Rosja.
Opis
Specyficzne kody