Jagoda kamczacka Honeybee to kanadyjska odmiana o wyjątkowej plenności, silnym wzroście i cylindrycznych, intensywnie smakujących owocach. Krzew dorastający do 150 cm wysokości i około 120 cm szerokości. Nadaje się do uprawy w pojemnikach. Honeybee to silna odmiana jagody kamczackiej o intensywnym smaku i dużej odporności. Świetna jako zapylacz i do przetwórstwa. Polecana do produkcji soków, galaretek, win.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Wyhodowana na Uniwersytecie Saskatchewan, doskonale sprawdza się jako zapylacz i roślina użytkowa. Powstała ze skrzyżowania rosyjskiej Suvenir i kurylskiej Blue Pacific. Znana pod wieloma nazwami: suchodrzew jadalny, jagoda kaukaska, borówka kamczacka, wiciokrzew kamczacki – pod wszystkimi ukrywa się jedna roślina o niezwykłych właściwościach. Owoce jagody kamczackiej są bogate w cenne składniki odżywcze: pektyny, kwasy organiczne, witaminę C i cukry. Ponadto barwniki zawarte w jagodach posiadają właściwości wzmacniające naczynia krwionośne i usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie.
Kwiaty: Kwiaty żółtokremowe, niepozorne. Odporne na wiosenne przymrozki – wytrzymują spadki temperatury do ok. –7/–8°C. Odmiana obcopylna, wymaga zapylaczy. Najlepsze dla Honeybee to Aurora, Indigo Gem, Tundra, Boreal Blizzard, Boreal Beast.
Kwitnienie: Jagoda kamczacka kwitnie w pierwszej połowie kwietnia.
Liście: Owalne, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione.
Owoce: Owoce cylindryczne, wydłużone, ciemnoniebieskie z woskowym nalotem. Średnia masa owocu ok. 1,9 g. Soczyste, lekko kwaskowate, smaczne. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ogonki mocno trzymają się owoców.
Dojrzewanie: Honeybee owocuje od połowy czerwca do połowy lipca. Pierwsze owoce jagody kamczackiej mogą pojawić się już w pierwszym roku po posadzeniu. W drugim i trzecim roku po posadzeniu można uzyskać od 0,5 do 1 kg owoców z jednego krzaka. Z jednego krzewu odmiany Honeybee można uzyskać nawet do 4 kg owoców. Jagoda kamczacka może owocować nawet 30 lat. Odmiana ta nadaje się zarówno do zbioru ręcznego jak i mechanicznego.
Stanowisko/wymagania: Jagody kamczackie są łatwe w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rosną na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych lub półcienistych.
Pielęgnacja: Jagody kamczackiej przez pierwsze 5 lat od posadzenia nie przycina się w ogóle. Pierwsze cięcie prześwietlające wykonujemy właśnie po ok 5 latach (w zależności od potrzeby) celem usunięcia starych pędów. Dzięki temu, młodsze pędy zyskają więcej światła, a my zyskamy możliwość uformowania krzewu. Cięcie można wykonać po zbiorach owoców lub przed kwitnieniem.
Zimowanie: Roślina jest bardzo mrozoodporna. Nie przemarza nawet przy -40 °C. Młode krzewy, na początku listopada obsypujemy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości.
Pochodzenie: Kanada.
Opis
Specyficzne kody