- Obecnie brak na stanie
Jagoda kamczacka Aurora to kanadyjska odmiana uznawana za jedną z najlepszych – charakteryzuje się dużymi, słodkimi owocami, wysoką plennością i wyjątkową odpornością na mróz i choroby. Jagoda kamczacka Aurora dorasta do 180 cm wysokości i około 120 cm szerokości, ma gęsty i zwarty pokroj, a w porze kwitnienia cały obsypuje się drobnymi kwiatami. Jest to odmiana produktywna, dobra na plantacje towarowe. Idealna do przetworów i mrożenia – owoce zachowują smak i kolor.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Odmiana wyhodowana na Uniwersytecie w Saskatchewan (Kanada), wprowadzona na rynek w 2012 r. Jest to licencjonowana odmiana pochodząca z Kanady, będąca wynikiem skrzyżowania rosyjskiej Solovey oraz japońskiej MT46.55. Owoce jagody kamczackiej są bogate w cenne składniki odżywcze: pektyny, kwasy organiczne, witaminę C i cukry. Ponadto barwniki zawarte w jagodach posiadają właściwości wzmacniające naczynia krwionośne i usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie. Nadają się do spożycia na świeżo, przetworów (dżemy, soki), mrożenia i suszenia. Poszukiwana na plantacje towarowe,
Kwiaty: Kwiaty są niepozorne, bladożółte, bogate w nektar, miododajne. Kwiaty wytrzymują przymrozki do -6°C, co czyni roślinę wyjątkowo odporną. Roślina jest obcopylna, co oznacza, że do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innych odmian. Jest doskonałym zapylaczem dla Indigo Gem, Honeybee
Kwitnienie: Kwitnienie przypada na początek kwietnia, czasem już w marcu.
Liście: Owalne, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione.
Owoce: Owoce bardzo duże, masa średnia 1,9–2,5 g, kształt wydłużony, przypominający spiczastą gruszkę. Smak słodki, deserowy, jedne z najsmaczniejszych wśród jagód kamczackich. Owoce nie osypują się, łatwo się zbierają. Odmiana ta nadaje się zarówno do zbioru ręcznego jak i mechanicznego.
Dojrzewanie: Aurora owocuje od połowy czerwca do połowy lipca. Pierwsze owoce jagody kamczackiej mogą pojawić się już w pierwszym roku po posadzeniu. W drugim i trzecim roku po posadzeniu można uzyskać od 0,5 do 1 kg owoców z jednego krzaka. Z jednego krzewu odmiany Aurora można uzyskać nawet do 5 kg owoców. Jagoda kamczacka może owocować nawet 30 lat.
Stanowisko/wymagania: Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Jagody kamczackie są łatwe w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rosną na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych.
Pielęgnacja: Jagody kamczackiej przez pierwsze 5 lat od posadzenia nie przycina się w ogóle. Pierwsze cięcie prześwietlające wykonujemy właśnie po ok 5 latach (w zależności od potrzeby) celem usunięcia starych pędów. Dzięki temu, młodsze pędy zyskają więcej światła, a my zyskamy możliwość uformowania krzewu. Cięcie można wykonać po zbiorach owoców lub przed kwitnieniem.
Zimowanie: Roślina jest bardzo mrozoodporna. Nie przemarza nawet przy -40 °C, odporna na wiosenne przymrozki (do -8°C). Młode krzewy, na początku listopada obsypujemy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości. Starsze sadzonki nie wymagają okrywania na zimę.
Pochodzenie: Kanada.
Opis
Specyficzne kody