- Obecnie brak na stanie
Jagoda kamczacka Docz Velikana to rosyjska odmiana deserowa o dużych, słodkich owocach, ceniona za wczesne dojrzewanie i wysoką mrozoodporność. Krzew o wyprostowanych pędach, wierzchołki lekko przewisają, dorasta do ok. 1,5–1,8 m wysokości. Jagoda kamczacka Docz Velikana to odmiana idealna dla ogrodników i szkółkarzy duże, słodkie owoce, wysoka mrozoodporność, możliwość mechanicznego zbioru i bardzo długowieczne owocowanie.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Jagoda kamczacka Docz Velikana została wyhodowana w Rosji, w Bakczarskim Ośrodku Południowego Ogrodnictwa. Owoce jagody kamczackiej są bogate w cenne składniki odżywcze: pektyny, kwasy organiczne, witaminę C i cukry. Ponadto barwniki zawarte w jagodach posiadają właściwości wzmacniające naczynia krwionośne i usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie. Polecana na plantacje towarowe oraz do uprawy amatorskiej. Owoce można mrozić, dobrze znoszą transport.
Kwiaty: Kwiaty żółtokremowe, niepozorne. Są odporne na spadki temperatury do ok. –7°C, co oznacza, że wiosenne przymrozki rzadko powodują straty w plonie. Bogate w nektar, przyciągają owady.Odmiana obcopylna – wymaga zapylenia krzyżowego. Najlepsze zapylacze: Streżewczanka, Vostorg, Bakczarskij Velikan.
Kwitnienie: Jagoda kamczacka kwitnie w kwietniu.
Liście: Owalne, zielone, od spodu niebieskawe, młode liście są miękko owłosione.
Owoce: Owoce mają cylindryczny, gruszkowaty kształt. Smak: słodki, deserowy, bardzo smaczny. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Lubiane ze względu na słodko-kwaśny smak. Średnia masa: 1,8 g, maksymalnie do 2,5 g. Owoce nadają się do mrożenia.
Dojrzewanie: Docz Velikana owocuje od połowy czerwca do połowy lipca. Pierwsze owoce jagody kamczackiej mogą pojawić się już w pierwszym roku po posadzeniu. W 2–3 roku: 0,5–1 kg owoców z krzewu. Dorosły krzew daje średnio 3–3,1 kg, maksymalnie nawet 5 kg owoców. Odmiana ta nadaje się zarówno do zbioru ręcznego jak i mechanicznego.
Stanowisko/wymagania: Jagody kamczackie są łatwe w uprawie, tolerują gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rosną na podłożach lekko kwaśnych, umiarkowanie wilgotnych, piaszczysto-gliniastych, na stanowiskach słonecznych lub półcienistych.
Pielęgnacja: Jagody kamczackiej przez pierwsze 5 lat od posadzenia nie przycina się w ogóle. Pierwsze cięcie prześwietlające wykonujemy właśnie po ok 5 latach (w zależności od potrzeby) celem usunięcia starych pędów. Dzięki temu, młodsze pędy zyskają więcej światła, a my zyskamy możliwość uformowania krzewu. Cięcie można wykonać po zbiorach owoców lub przed kwitnieniem.
Zimowanie: Roślina jest bardzo mrozoodporna. Nie przemarza nawet przy -30 °C. Młode krzewy, na początku listopada obsypujemy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości.
Pochodzenie: Rosja.
Opis
Specyficzne kody