

Winorośl Ananasowy Wczesny to odmiana, która wytwarza owoce o żółtozielonej barwie. Owoce są średniej wielkości, owalne i mają delikatny, ananasowy smak. Krzewy średniej siły wzrostu. Miąższ jest soczysty, nie śluzowaty, ma niezwykły smak z ananasowo-truskawkowym aromatem, często przy wysokim poziomie cukrów wyczuwa się karmelowy ton. Ananasowy wczesny przeznaczona zarówno na deser jak i do przerobu, głównie na soki, dżemy i galaretki.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Winorośl Ananasowy to mieszaniec międzygatunkowy z udziałem V.labrusca wyhodowany na Ukrainie. W plonowanie wstępuje bardzo wcześnie, rodząc niezawodnie i obficie. Odmiana ta charakteryzuje się zwiększoną odpornością na mączniaka i szarą zgniliznę. Łozy drewnieją bardzo dobrze.
Owoce: Grona są średnie, o masie 200-230 g, cylindryczne , średniej gęstości. Jagody są drobne, okrągłe, bursztynowożółte. Miąższ jest soczysty, ma niezwykły smak z przeważającym aromatem owoców tropikalnych (stąd nazwa Ananasowy) i lekką nutą truskawkową. Często o dużej zawartości cukru, wyczuwalne są nuty karmelu. Skórka jest cienka i jadalna.
Dojrzewanie: Winogrona o wczesnej porze dojrzewania- pierwsza połowa września.
Liście: Liście średniej wielkości, klapowate, zielone.
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Preferuje glebę przeciętną ogrodową, próchniczą, gliniastą, lekko kwaśną. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju, polecana do szklarni. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć średnio, w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną jesienią oraz zimą (przed rozpoczęciem wegetacji), lub latem po częściowym zdrewnieniu nowych przyrostów. Aby zapewnić ładne owoce polecane jest długie cięcie. Krzew nie ma wymagań co do rodzaju cięcia. Dobrze plonuje jako duże formy, np.sznur poziomy z cięciem na średnio długie łozy z 6-8 pąkami lub na 3-4 oczkowe czopy.
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie pergole, ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur do -27°C. Młode sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości, chroni to roślinę nie tylko przed niską temperaturą ale też przed zalaniem podczas odwilży.
Pochodzenie: Ukraina.
Opis
Specyficzne kody