

Winorośl Trollhaugen to odmiana deserowa, która jest ceniona za swoje wyjątkowe walory smakowe i wysoką odporność na choroby. Winorośl Trollhaugen jest doskonałym wyborem zarówno do uprawy towarowej, jak i amatorskiej, dzięki swojej plenności i odporności. Owoce bardzo pyszne o lekkim truskawkowym aromacie. Idealne na przetwory, np. dżemy, galaretki i soki. Winogrona Trollhaugen charakteryzują się słodkim, kwiatowym smakiem podobnym do cenionego typu Concord, ale mają twardszą, cieńszą skórkę. Te winogrona są idealne zarówno do jedzenia na świeżo, jak i do suszenia (np. rodzynki).
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Mieszaniec międzygatunkowy wyhodowany w USA (Minnesota). Trollhaugen został wprowadzony przez Elmera Swensona, znanego hodowcę winogron z Wisconsin. Nazwa odzwierciedla jego norweskie dziedzictwo. Została opracowana przez Swensona w 1985 r. i wprowadzona na rynek w 2000 r. Gatunek hybrydowy, zawiera Vitis labrusca i Vitis riparia
Owoce: Grona średnie, zwarte, ważące od 500 do 800 gramów. Jagody małe, kuliste, prawie czarne. Skórka granatowoczarna z obfitym woskowym nalotem. Miąższ lekko zrośnięty ze skórką. Mają bardzo dobry słodki i kwiatowy smak z aromatami brzoskwini, truskawki i borówki. Prawdziwy faworyt do bezpośredniego jedzenia, jest również doskonałym rodzynkiem. Winogrona mogą pozostać na winorośli do pierwszych przymrozków, zachowując jednocześnie smak.
Dojrzewanie: Owoce dojrzewają pod koniec września.
Liście: Duże, pięcioklapowe, ciemnozielone, z głęboko wciętymi klapami. Na jesień przebarwiaja sie na pomarańczowo.
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania.
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną jesienią oraz zimą (przed rozpoczęciem wegetacji), lub latem po częściowym zdrewnieniu nowych przyrostów. Krzew nadaje się na duże formy z wysokim pniem, i dobrze plonuje przy regularnym cięciu łozy na 3-4 oczkowe czopy.
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur nawet do -25 st. C. Młode sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości.
Pochodzenie: USA.
Opis
Specyficzne kody