- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Winorośl Neptun to winorośl bezpestkowa która, produkuje jedne z największych białych winogron dostępnych na rynku. Jest to dość nowa odmiana, która produkuje duże, soczyste, bardzo aromatyczne winogrona, które są odporne na pękanie, nawet w niesprzyjających warunkach. Odmiana znana ze swoich średnich do dużych, złocistożółtych jagód o słodkim, chrupiącym smaku, dzięki czemu idealnie nadaje się do świeżego jedzenia, rodzynek i soków.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Winorośl Neptun to odmiana deserowa beznasienna, wyhodowana w USA, w stanie Arkansas. Jest to mieszaniec złożony (Arkansas 1562 x Arkansas 1704). Dzięki wysokiej zawartości cukru i wyrazistemu, owocowemu smakowi winogrona są wspaniałe do przekąsek i sałatek owocowych. Neptun to również doskonały wybór do robienia galaretek, soków lub wina.
![]()
Owoce: Grona duże, stożkowo-cylindryczne, średnio zwarte, ważące od 300-600g. Jagody są żółto-kremowo zielone, jajowate, podłużne. Miąższ jest smaczny, zwarty, chrupki, bez nasion, o przyjemnym smaku i aromacie dojrzałych jabłek. Nie pękają.
Dojrzewanie: Dojrzewają na początku września.
Liście: Średniej wielkości, pięcioklapowe, ciemnozielone, z głęboko wciętymi klapami.
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Preferuje glebę przeciętną ogrodową, próchniczą. Możliwa do uprawy na cieplejszych terenach kraju i pod okryciami. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć średnio, w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną jesienią oraz zimą (przed rozpoczęciem wegetacji), lub latem po częściowym zdrewnieniu nowych przyrostów. Cięcie najlepiej długie ponad 8 oczek, co pozwala na lepsze rozłożenie owoców i zapobiega przeciążeniu krzewu.
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie pergole, ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe, najlepsze owocowanie i smak uzyskuje hodowana pod osłonami.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur do -25 st. C. Sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości, chroni to roślinę nie tylko przed niską temperaturą ale też przed zalaniem podczas odwilży.
Pochodzenie:
Opis
Specyficzne kody