Winorośl Supaga 2L
Skrócony opis produktu:
Supaga to odmiana deserowa, bardzo odporna na mróz i bardzo plenna, polecana do amatorskiej uprawy. Odmiana cechuje się smacznymi, jasnymi owocami o truskawkowo-miodowym posmaku, dojrzewającymi już na początku września.
Dostępność produktu:
Cena
Kup do 12:00 a towar wyślemy jeszcze dziś!
Zostało Ci tylko 100,00 zł do darmowej dostawy!
Gwarancja jakości
Bezpieczne płatności
Szybka wysyłka
Wsparcie eksperta
Opis ogólny: Odmiana deserowa powstała w wyniku połączenia odmian Dvietes i Madeleine Anzhevin. Ze względu na swoją wysoką odporność na mróz, bardzo dobrze przyjęła się w krajach nadbałtyckich.
Owoce: Jagody są średnie do dużych, lekko podłużne, koloru zielono-żółtego, nabierają lekko bursztynowego koloru gdy są w pełni dojrzałe. Skórka zielonożółta, łatwo oddzielająca się od smacznego, słodkiego miąższu, o złożonym aromacie, w którym dominują miód i truskawki. Grona luźne, średniej wielkości, stożkowate, zajmują 1/5 pędów i osiągają 300 - 500 g.
Dojrzewanie: Owoce w pełni dojrzałe są zazwyczaj na początku września.
Liście: Liście dość duże, klapowate, jasno zielone
Stanowisko/wymagania: Winorośl wymaga stanowiska słonecznego i ciepłego. Preferuje glebę lekką, przepuszczalną, nie lubi ciężkiej, podmokłej. Możliwa do uprawy na terenie całego kraju, nawet w okolicach o nie sprzyjającym klimacie dla innych odmian winorośli. Winorośl sadzimy co 1-1,5 metra, 10-15 cm głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa mrozoodporność krzewów winorośli i zwiększa efektywność podlewania.
Pielęgnacja: Aby zbudować potężny system korzeniowy, winogrona potrzebują dużo wody. Opieka nad nowo posadzoną sadzonką winogron ogranicza się do systematycznego podlewania. Szczególnie ważne jest, aby zwracać uwagę na podlewanie wczesnym latem i kiedy winogrona dojrzewają. Każdy młody krzak winorośli wymaga do trzech wiader wody.
Cięcie: W pierwszym roku po posadzeniu zalecamy prowadzić na jednym do trzech pędów. W kolejnych latach cięcie zależy od wybranego sposobu prowadzenia. Zalecane przerzedzanie, prześwietlanie rośliny w celu uzyskania dobrej jakości owoców. Ciąć średnio, w miarę potrzeb, selekcjonować pędy. Zabieg ten najlepiej wykonywać późną jesienią oraz zimą (przed rozpoczęciem wegetacji), lub latem po częściowym zdrewnieniu nowych przyrostów.
Podpory: Doskonale nadaje się na wszelkie pergole, ogrodzenia, altany, kratki, podpory ogrodowe.
Zimowanie: Wytrzymuje spadki temperatur do -27 st. C. Młode sadzonki zaleca się jednak chronić na zimę (np. agrowłókniną). Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią, robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości, chroni to roślinę nie tylko przed niską temperaturą ale też przed zalaniem podczas odwilży.
Pochodzenie: Łotwa.
Opis
- Rodzaj
- owocujące
- Zimozielone
- nie
- Pachnące kwiaty
- nie
- Dojrzewanie owoców
- VIII
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902539176278