Jagody kamczackie przegląd odmian

Eksperci nazwali jej owoce “jagodami wczesnej młodości”. Stało się tak po odnalezieniu w nich związków zapobiegających starzeniu się komórek. W 1756 roku została wydana książka, w której pierwszy raz wspomniano o jagodzie kamczackiej. Nosiła ona tytuł “Opis ziemi Kamczatki”. Natomiast po 1957 roku w byłym łagrze stalinowskim rozpoczęto jej selekcję. Do dzisiaj w Rosji zarejestrowano ponad 100 odmian. Owoc ten jest narodową jagodą Rosji. 

1. Pochodzenie i występowanie

2. Wygląd

3. Warunki uprawy

4. Zabiegi pielęgnacyjne

5. Zastosowanie

6. Odmiany

Pochodzenie i występowanie

Pochodzi z północno-wschodniej Azji. Obecnie owoce te są powszechnie uprawiane w Rosji, Chinach i Japonii. Jagoda kamczacka jest znana nie od dziś. Od XVII wieku w Japonii była ona już dobrze znana w tradycyjnej medycynie. Następnym etapem, już w XX wieku było rozpoczęcie programu hodowlanego. Natomiast w Kanadzie zarejestrowano 1997 roku pierwsze cztery odmiany uprawne. Za to USA ciągle prowadzi program hodowlany. Niektóre odmiany są już opatentowane, jednakże ich komercyjne właściwości nie są jeszcze znane. Komunizm w Rosji uniemożliwiał dostęp do wartościowych rosyjskich odmian. Dopiero w latach 80 XX wieku, hodowcy z Zachodu rozpoczęli nowe programy, które zaowocowały bardzo interesującymi komercyjnymi odmianami. Dużą zasługę miał w tym internet, który ułatwiał kontakty. 

Wygląd

Jest to mocny krzew, osiągający nawet 3 metry. W przypadku odmian komercyjnych krzew jest mniejszy. Traci liście na zimę, natomiast młode w pierwszej fazie są omszone, później gładkie, eliptyczne lub szeroko eliptyczne, zazwyczaj ostro zakończone. Kwiaty nie rzucają się w oczy, są zebrane w kwiatostany, wymagają zapylenia krzyżowego. Owoce to jagody od okrągłych do owalnych, czasem bardzo wydłużone z ciemnofioletową skórą do prawie czarnej, pokrytą jasną warstwą woskową. 

Warunki uprawy

Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym. Jednakże można ją też posadzić w lekko zacienionym miejscu. Najlepsze dla niej jest podłoże żyzne, wilgotne i umiarkowane o odczynie lekko kwaśnym. Bardzo dobrze znosi mróz oraz jest wytrzymała na suszę. 

Zabiegi pielęgnacyjne

Krzew wymaga serca. To znaczy wsparcia z naszej strony, polegającego na nawożeniu. Zabieg to delikatne zdarcie górnej warstwy gleby w obrębie rośliny na głębokość maksymalnie 40 centymetrów. Najlepszy do nawożenia jest obornik lub kompost. Istotne jest, aby gleba była w miarę przepuszczalna, gdyż zbyt duża ilość wody może powodować zagniwanie systemu korzeniowego roślin. 

Zastosowanie

Jagoda kamczacka jest owocem klasy premium. Można je mrozić, suszyć, liofilizować, dzięki temu mogą być dostępne przez cały rok. Świetnie sprawdza się jako składnik ciast, muffinek, lodów, jogurtów, galaretek, soków i dżemów. Jeśli lubisz zdrowe śniadanie to dobry dodatek do owsianki i granoli. Może być stosowana jako suplement diety. Jest ona bogata w witaminę C, została okrzyknięta eliksirem życia. Jednak za najważniejsze składniki uważane są związki fenolowe, mają one silne właściwości przeciwutleniające, co pozwala zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny. Warto uprawiać jagodę kamczacką, gdyż wyjątkowo wcześnie rozpoczyna wegetację, a jej owoce są bardzo zdrowe. 

Odmiany 

Aurora - jest to odmiana szczególnie polecana na plantacje towarowe. Owoce są słodkie, bardzo duże, można rzec że ogromne. Mają wydłużony, owalny kształt. Są one łatwo zauważalne na krzewie, co ułatwia zbiory. Dojrzewają w drugiej połowie czerwca. Możliwy jest zarówno zbiór mechaniczny jaki ręczny. 

Bakczarskij Velikan - miękkie owoce są lekko niesymetryczne, podłużne i bardzo duże. Skórka jest ciemnoniebiska, średniej grubości z silnie woskowym nalotem. Posiada bliznę poszypułkową suchą. Ma delikatny, słodko-kwaśny smak. Jest to odmiana deserowa, polecana również do zamrażania. Dojrzewa w drugiej połowie czerwca. 

Docz Velikana - wyhodowano ją w Rosji. Ma bardzo smaczne i słodkie ciemnofioletowe owoce, lekko spłaszczone. Jeśli chcesz ją uprawiać amatorsko, wyjdzie ci to równie dobrze jak na plantacji towarowej. Nadaje się do mrożenia. Dojrzewa w drugiej połowie czerwca. 

Honeybee - należy do krzewów łatwych w uprawie, rośnie dość szybko. Jagoda posiada wysoką odporność na choroby i mróz. Można ją zbierać już na przełomie maja i czerwca. Kształt owoców jest cylindryczny w kolorze fioletowym o smaku słodko-kwaśnym. 

Indigo Gem - jest jedną z najnowszych kanadyjskich odmian. Polecana do przetwórstwa. Rośnie szybko i owocuje bardzo obficie. Jej owoce są stosunkowo małe, za to niezwykle słodkie. Bardzo dobra odmiana na wino. 

Jolanta - dojrzewa już w połowie czerwca. Jagody są duże, a można nawet śmiało powiedzieć że bardzo duże. Niektórzy twierdzą, że ma ona w sobie więcej charakteru niż popularniejsze odmiany. Jest ona naszym rodzimym krzewem, zatem bardzo dobrze odnajduje się w polskich warunkach. 

Jugana - owoce są jędrne o ciemnofioletowej barwie z silnym nalotem woskowym. Mają bardzo słodki smak. Owocuje w połowie czerwca. Jest to deserowa odmiana polecana do bezpośredniego spożycia jak również do mrożenia. 

Klon 44 - ma duże, jasnoniebieskie owoce o kształcie wrzecionowatym, pękatym. Wyselekcjonowano ją w Skierniewicach. Ma dużą przydatność na plantacjach towarowych. Owocuje w połowie czerwca. 

Leningradskij Velikan - pochodzi z Rosji. Ma zatem wysoką odporność na mróz. Jej owoce są niebieskie, słodkie w cylindrycznym lub wąskoowalnym kształcie z woskowym nalotem. Owocuje ona w połowie czerwca. 

Vostorg - jej owoce mają niebieskofioletową barwę z bardzo silnym woskowym nalotem. Mogą przez to wydawać się sine. Smak jest słodki z kwaskowo-cierpką nutą, dający fantastyczny balans. Skóra jest gruba. Posiada bliznę poszypułkową suchą, a owoce są twarde. Polecana do jedzenia na surowo, ale również do mrożenia. Kwitnie nawet w połowie marca. 

Wojtek - owoce dojrzewają jeszcze przed sezonem na truskawki i maliny, co może sprawić iż gatunek będzie cieszył się większym zainteresowaniem. Jest to odmiana polska i poleca się ją ze względu na wysoką odporność na mróz. Jest idealna dla amatorów, ale i plantatorów. Owoce mają kształt podłużny, są sporej wielkości, niezwykle aromatyczne i słodkie. Dojrzewają w pierwszej połowie czerwca. Przez to, że są skupione na zewnętrznych partiach krzewów, dojrzewają równomiernie i łatwo się je zbiera poprzez otrząsanie. 

Zojka - jest to nasza polska odmiana, mająca owoce o charakterystycznym kulistoowalnym kształcie. Są jędrne i całkiem spore. Poleca się je na soki, susz oraz do mrożenia. Jeśli chcesz, aby twoje plony były obfite musi mieć ona dobrego zapylacza, którego wybierzesz dobierając polską odmianę. Owoce dojrzewają na początku czerwca. 

Powiązane produkty